Του ολόκληρου λοιπόν ο πόθος και η ορμή έχει τ’ όνομα Έρως


Ο έρωτας είναι η ζωηρή έλξη μεταξύ δύο προσώπων. Θεωρείται το ισχυρότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ δύο προσώπων. Να μια απάντηση ενός επιστήμονα.

Ο έρωτας σε μεταμορφώνει. Σε ρίχνει, σε ανεβάζει και πάλι από την αρχή. Έχει τη δύναμη να σε κάνει να ανακαλύψεις τη δική σου και να την δώσεις όλη σε αυτό το συναίσθημα. Να μια απάντηση ενός λογοτέχνη.

Ο έρωτας, όνομα ουσιαστικόν, πολύ ουσιαστικόν, ενικού αριθμού, γένους ούτε θηλυκού ούτε αρσενικού, γένους ανυπεράσπιστου. Πληθυντικός αριθμός, οι ανυπεράσπιστοι έρωτες. Και να μία απάντηση ενός ποιητή.

Το ερώτημα παραμένει ένα: «Ποιόν απ’όλους θα εφαρμόσουμε; Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ τους; Ή μήπως ο καθένας βλέπει το ίδιο θέμα από διαφορετική οπτική;»

Ομολογουμένως, δεν μπορώ να απαντήσω σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα.

Όλως περιέργως δεν μπορώ να δώσω ένα σαφή ορισμό. Κάτι μεταξύ φιλίας και αγάπης, λατρείας και  μίσους, πόνου και ευχαρίστησης. Ένα παιχνίδι, στο οποίο ή θα είσαι νικητής ή χαμένος. Ένα παιχνίδι που όχι μόνο δεν έχει κανόνες και περιορισμούς, αλλά ο καθείς μπορεί να το παίζει με όποιον τρόπο θέλει. Ένα παιχνίδι με το μεγαλύτερο έπαθλο και ταυτόχρονα τη χειρότερη ποινή.

Ή διαφορετικά ένα συμβάν. Ένα συμβάν που δεν το περιμένεις, δεν το προγραμματίζεις. Ξαφνικό, αναπάντεχο. Που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε οποιονδήποτε άνθρωπο. Σε οποιαδήποτε γυναίκα και σε οποιονδήποτε άντρα.

Βέβαια το χαρακτηριστικό αυτού του ουτοπικού για πολλούς συναισθήματος είναι ότι καταλαμβάνει και παραλύει το μυαλό των ανθρώπων. Τους κάνει να φέρονται διαφορετικά. Άλλωτε γλυκά και άλλωτε σκληρά. Άλλωτε αγαπούν, κάνουν τα πάντα για τον άλλον, θυσιάζουν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό και άλλωτε μισούν, προκαλούν πόνο, ζηλεύουν και εκδικούνται.
Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό το πάθος δεν θεραπεύεται. Θέλουμε όμως να το θεραπεύσουμε; Προφανώς και όχι.

Ακριβώς γιατί εκτός από αλλόκοτο συναίσθημα είναι παράλληλα και μοναδικό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται. Ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν στον έρωτα. Ακόμα και αυτοί που έχουν απογοητευτεί, που έχουν γνωρίσει τους λάθος ανθρώπους στη ζωή τους. Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αγαπηθούν, που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους. Ακόμα και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αγαπήσουν, που νομίζουν ότι είναι ανεξάρτητοι και ελεύθεροι.

Πλάτων «Οι άνθρωποι ονόμασαν τον έρωτα φτερωτό, γιατί έχει φτερά. Οι θεοί τον ονόμασαν έτσι, γιατί έχει τη δύναμη να δίνει φτερά.»


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις